Pas mus rasite didelį pasirinkimą šviežios žuvies.
Žuvis - nuo seno vartojamas maisto produktas, vertinamas dėl savo maistingųjų medžiagų. Tai vienas iš vertingiausių produktų mūsų organizmui.
Žuvies maistinę vertę lemia lengvai virškinamų baltymų, riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai. Žuvų taukai- natūralus vitaminų A ir D šaltinis, nors randama ir vitaminų B1, B2, B12, niacino, folio rūgšties, pantoteno rūgšties. Tai pat yra nemažai kalcio, fosforo, kalio, jodo, fluoro, vario, cinko. Svarbiausia, kad juose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių. Omega-3 riebalų rūgštys yra svarbios formuojantis kūdikių nervų sistemai, todėl jau nuo pirmųjų gyvenimo dienų reikėtų pradėti vartoti žuvų taukus. Jie stiprina vaikų imunitetą, gerina dėmesio koncentraciją, skatina apetitą, apsaugo nuo rachito, todėl vaikutis užauga stiprus ir sveikas. Žuvų taukuose esantis vitaminas D gerina kalcio pasisavinimą, vitaminas A svarbus akies tinklainei skiriant šviesą, spalvas, odos gleivinėms atsinaujinti, padeda formuotis skeletui, nervų sistemai.
Turint namie šviežios, žalios žuvies, galima labai greitai iš jos pasigaminti tam tikrą patiekalą, troškinį, ar užkandį. Iš žuvies gaminami virti, kepti, troškinti, užkepti, ar net pasūdyti patiekalai.
Ne paslaptis kad daugeliui lietuvių jau yra puikiai pažįstamas ir Rytų šalyse itin mėgstamas patiekalas – Suši. Suši yra įvairių rūšių. Vienas lengviausių būdų pasigaminti Suši patiems yra Maki arba Suši ritinėlis. Taigi mielieji, kiekvienas žuvies patiekalas turi tam tikrų savo paslapčių, subtilybių, o norint jį pasigaminti tenka pasitekti savo vaizduotę, įgūdžius arba atsiversti receptų knygelę.
Patarimas. Jeigu norite šviežią žuvį ilgiau išlaikyti ir neturite šaldytuvo, tai išdarinėkite, gerai išplaukite, pasūdykite ir suvyniokite į actu sudrėkintą drobės gabalą. Laikykite vėsioje vietoje.
Žmonės, kurie valgo daug žuvies (gyvenantys vandenynų pakrantėse, šiaurės šalyse) rečiau serga širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, reumatoidiniu artritu, jų stipresnis imunitetas, mažiau pasitaiko alerginių reakcijų.
Žuvies rekomenduojama valgyti mažiausiai 3 kartus per savaitę, per dieną geriausia suvalgyti apie 200 g žuvies. Daugiausia omega- 3 riebalų rūgščių turi silkė, lašiša, skumbrė, menkė, sardinė. Omega- 3 riebalų rūgštis mūsų organizmui svarbu gauti dėl to, kad jos yra nepakeičiamos, t.y. organizmas pats savarankiškai jų negali pagaminti, o jų būtinai reikia, kad žmogus būtų sveikas.
Žuvies rūšis |
Vanduo |
Baltymai |
Riebalai |
Energinė vertė |
Energinė vertė |
Menkė (virta garuose) |
783 |
209 |
6 |
89 |
378 |
Menkė (rūkyta) |
716 |
233 |
9 |
101 |
429 |
Silkė (kepta) |
639 |
201 |
112 |
181 |
756 |
Silkė (rūkyta) |
612 |
175 |
177 |
229 |
952 |
Skumbrė (kepta) |
586 |
208 |
173 |
239 |
994 |
Skumbrė (rūkyta) |
471 |
189 |
309 |
354 |
1465 |
Lašiša (virta garuose) |
645 |
218 |
119 |
194 |
812 |
Lašiša (rūkyta) |
649 |
254 |
45 |
142 |
598 |
Tunas (žalias, šviežias) |
706 |
237 |
46 |
136 |
573 |
Tunas (konservuotas sūryme) |
746 |
235 |
6 |
99 |
422 |
Mobilus Tel. Užsakymams + 37061558588